Lesní holub vyahir: ako to vyzerá, kde žije, čo to je

ringdoveV súčasnosti sú holubmi trvalými obyvateľmi oboch malých miest a veľkými megacities. Niekto ich kŕmi, niekto sa im nepáči a deti sú s nimi nadšení. Ale poďme sa rozprávať o divokých holuboch, ktoré žijú v prírode a takmer neprichádzajú do kontaktu s človekom.

Popis a vzhľad

Holub holuby patrí do skupiny Goluboobraznye, rod Dove a patrí k druhu Columba palumbus.
ringdove
Vzhľad týchto vtákov je nasledovný:

  • farba – Perie ošípanej je šedo-modrasté, čo je veľmi vhodné na maskovanie vo voľnej prírode. Aj keď hrudník je načervenalé perie a krk je nazelenalý kovovým odtieňom. Za slnečného dňa to vyzerá veľmi pekne;
  • závažia v porovnaní s ich príbuznými z miest, divé holuby sú oveľa väčšie, ich hmotnosť môže dosiahnuť jeden kilogram. Boli zaznamenané aj prípady, kedy sa živá hmotnosť červenej diery blížila k značke 1,5 kg;
  • telo je celkom prirodzené, že s takou pôsobivou telesnou hmotnosťou pre vtáky je dĺžka tela od hlavy po chvost viac ako 40 cm;
  • ringdove

  • krídla rozpätie krídiel v lete dosahuje 80 cm. Keď vták letí, môžete pozorovať krásne biele pruhy, ktoré krížia krídla. Vzhľadom na veľké rozpätie krídiel môže rýchlosť vosku dosiahnuť 180 km / h. Počas sezónnych migrácií vtáky pokojne pokryjú vzdialenosti až tisíce kilometrov bez zastavenia;
  • Vyakhir za letu

  • chvost malý, ale počas letu sa rozpúšťa a zospodu môžete vidieť aj výrazný biely priečny pás;
  • hlava malé veľkosti príjemného škvŕn;
  • Hlava vosku

  • oči majú tvar kruhu, žiaci čiernej farby. Okraj okolo žiaka je žltý;
  • zobák základňa je červená, zakrivená. Hrot je ostrý, žltkastý;
  • krk má kovový príliv, elegantne zakrivený, na stranách v peru sú dve biele rozlišovacie miesta;
  • chodidlá tenké, ružovo-červené s malými, ale dostatočne ostrými drápami, takže vták sa ľahko môže držať na vetvách.
  • ringdove

Vrstvenie mláďat v prvých týždňoch života nie je podobne ako u dospelých. Farba detí je špinavá šedá. Iba keď vták vyrastie, získava všetky atraktívne rysy exteriéru.

Dôležité! ringdove Najväčší z divých lesných holubov a žije výhradne v lese.

Kde žiť a koľko žije

Oblasť distribúcie týchto vtákov je veľmi rozsiahla. Vyakhire možno nájsť v ihličnatých lesoch Škandinávie, Baltského mora, Ukrajiny a Ruska, Aj keď v lete majú tendenciu na juh, teda ich obyvateľov na Kaukaze a na Kryme zvyšuje. Môžu byť tiež nájdené v severozápadnej Afrike.
ringdove
Najčastejšie tieto vtáky vedú sedavý životný štýl. Pre trvalý biotop si vyberte lesy, kde sú ihličnaté alebo listnaté stromy, aj keď pre jedlo lietajú na pole. To je spôsobené tým, že pšenica a obilniny pre nich najlepšie je liečiť. Ale močariny, ktoré sa im nepáči. Len ako posledná možnosť sa ošípaná môže zdržiavať na okraji močiarov.

Viete? Severne od Škótska sú Orkneyove ostrovy, kde prakticky neexistujú stromy. Tam voľne žijúce holuby usadzujú svoje hniezda priamo na zemi, nepozerajte sa a škvrny v skalách.

Podľa noriem vtákov žije veľa hnoja: priemerná dĺžka života môže dosiahnuť 16 rokov.

Životný štýl a návyky

Rovnako ako mnohí zástupcovia divokej zveri, Vyakhiri uprednostňuje opatrnosť. Je to spôsobené tým, že predstavitelia tohto druhu sú celkom bezmocní pred veľkými predátormi. Ich výhodou je rýchlosť. Ak je vedľa nich predátor, zastaví sa a zamrzne, aby sa nezradili, pretože kvôli veľkým krídelám, ktoré sú predmetom tohto problému, vydávajú hlasné pískanie zvukov.
ringdove
Nemajú radi ani ľudí. Dávajú prednosť hniezdeniu nie menej ako dva kilometre od ľudských sídiel. Aj keď existujú výnimky, keď boli Vyakhiri videní a v tesnej blízkosti ľudí, ale stále vo veľkých mestách, takmer nikdy sa nestretnú. Majú radi vzdialené lesy, kde sa cítia bezpečne a môžu bezpečne pestovať svoje potomstvo.

Členovia balíčka sú veľmi spoloční a energiózni medzi sebou. Kŕdle sú pomerne veľké, počet vtákov v jednom kŕdli môže dosiahnuť niekoľko desiatok jedincov.

Viete? Holuby žijú po celom svete a mnohé z nich vyzerajú veľmi krásne. Napríklad, sú ovocné holubice, ktoré prekvapujú svojim jasným zeleným, červeným a žltým perím.

Čo jedia

Vyakhirey by sa mohlo nazvať vegetariánom, ak by niekedy niekto živil dážďovky a húsenice. Ale to robia veľmi zriedkavo. Najčastejšie chcú jesť pšenicu alebo obilniny. V závislosti na biotopu v strave týchto vtákov môžu byť prítomné a kužele, žalude, bobule, byliny a orechy.
Kŕmenie vosku
Zaujímavé je, že vďaka pazúram na labkách sa krútenie môže držať na vetve a visieť hore nohami. Takéto vtáčie triky robia, ak potrebujete získať orech, ktorý je na ťažkom mieste.

Je zaujímavé zoznámiť sa s výberom odrôd holubov: pestré holubice, najneubrejšie holuby sveta.

rozmnožovanie

Jeden rok vyahir je schopný dať potomkom až trikrát. Tento proces začína spravidla v apríli. Práve v tomto čase sa vtáky po zimovaní vrátia. Táto sezóna trvá do septembra.

Tvorba páru

Sexuálna vyspelosť vyahira prichádza v 10-11 mesiacoch. Práve potom, aby pritiahli pozornosť žien, muži sedia na vrcholoch stromov a začínajú kopať hlasno. Môžete dokonca povedať, že toto je začiatok ich dňa, ako to robia zvyčajne ráno.
Pár ošípaných
Keď samica venuje pozornosť tomu mužovi, zostúpi, obkľúčia okolo neho a neustále sa pokúšajú. Výsledkom takýchto párových hier je kladenie vajec.

Na Novej Guinei sú veľmi neobvyklé holuby – korunované. Sú dosť veľké a nádherné.

Usporiadanie soketu

Ale pred vyliahnutím vajec je potrebné postaviť vhodné hniezdo. Vyahiri veľmi reaguje na túto otázku. Pred použitím vetvičky v konštrukcii ho pozorne prehliadne cez zobák. A len ak je kvalita materiálu uspokojivá – hokejka padne do hniezda.
Usporiadanie soketu
Rýchlosť vytvárania hniezda je pôsobivá. Všetko trvá len pár dní. Štruktúra je nasledovná: z hrubších a silnejších vetví vzniká rám, medzi ktorého tyče sa spájajú pružnejšie vetvy menšej veľkosti. Výsledkom je ploché dno a voľný kokon s malým počtom otvorov medzi vetvami. Hniezdo wyrms
Hniezda ošípaných sa nachádza vo výške nie viac ako 2 metre od zeme. A pomerne leniví môžu používať pozostatky hniezd iných vtákov, napríklad vrany, močiare a sokoly.

Dôležité! Keďže voz je najväčším zástupcom svojho druhu, jeho mäso je veľmi cenné. V dôsledku toho je nebezpečenstvo pre tieto vtáky nielen z predátorov, ale aj od ľudí, pre ktorých je lov veľmi zaujímavý.

Násadové vajcia

Zvyčajne môže žena vyahir zraziť dve vajcia. Majú malé rozmery, maľované biele.
Násadové vajcia
Vajcia sú vyliahnuté dva a pol týždňa. V tomto štádiu sa aktívne zapájajú aj samica aj muža. Po tejto dobe sa mláďatá vyliahnu z vajíčok. Po prvýkrát (asi štyri týždne) deti jedia výhradne vo svojich rodičov výlučne tvaroh chobotnice, po ktorom postupne zvyknú na iné druhy potravín, ktoré sú charakteristické pre dospelých jedincov.
Nestlings ustríc

Starajte sa o potomstvo

Vyakhiri sú starostliví rodičia, ale nie sú menej racionálni. Kŕmia mláďatá, naučia ich lietať a 5-6 týždňov po položení vajíčok sú mladí holubi už pripravení na nezávislý život a opustia hniezdo.

Zistite, prečo holubice kývajú pri chôdzi; kde holuby holubice schovávajú a schovávajú sa; ako sa môžete nakaziť z holubov.

Video: vosk holuba holubov

Takto žijú voľne žijúce vtáky mimo ľudských osád. Tento vták je vítanou korisťou pre mnohých poľovníkov, pretože ich mäso má jemné vlastnosti.