Africký byvol: ako to vyzerá, kde žije, čo to je

Africký byvolČierny byvol môže byť bezpečne nazývaný najväčším zástupcom všetkých býkov.

Má nezabudnuteľný vzhľad, špecifickú povahu, môže byť nebezpečný aj zraniteľný.

V tomto článku podrobne popíšeme toto masívne a nezvyčajné zviera.

vzhľad

Váha afrického býka je medzi 950 a 1200 kg. Žena má o niečo menšiu hmotnosť - asi 750 kg.

Dôležité! Africký byvol je agresívne a nepredvídateľné zviera. Ak narazíte na býka, nerobte žiadne náhle pohyby, a ak je to možné, pomaly sa od neho odklonte, nezabudnite na to.

Rohy zvieraťa majú veľmi podobný tvar ako športový luk na streľbu. Ich priemer je približne 35 cm. Najprv sa chovajú po stranách, potom sa ohýbajú nadol a ohnú sa nahor. Výsledkom je vytvorenie silného štítu, ktorý vám umožní nazvať čelo býka najsilnejším miestom jeho tela.
Africký byvol
Výška dospelého býka môže byť asi 2 m. Priemerná hrúbka kože je viac ako 2 cm. Vďaka tejto vrstve vonkajšie faktory nie sú pre zviera strašné. Na povrchu kože je hrubá vlna tmavej farby - môže to byť šedá alebo čierna. Niektoré ženy môžu mať červenú farbu vlasov.

Býk má tesne umiestnené oči na čelnú kosť, často sa roztrháva. Bohužiaľ, na mokrej vlne v blízkosti očí, z tohto dôvodu sú rôzne parazity, hmyz a ich vajcia.

Africký býk má dobrý pocit vône, ale nemôže sa pochváliť.
Africký byvol
Hlava je mierne nižšia ako celé telo, horná časť je umiestnená na rovnakej úrovni s dolnou líniou chrbta. Zviera má silné predné končatiny, zadná časť je o niečo slabšia.

poddruh

Dnes v prírode nájdete nasledujúce poddruhy afrického býka:

  • Cape;
  • Cape buffalo

  • Nile;
  • Níle byvol

  • trpaslík (červený);
  • Červený byvol

  • mountain;
  • Sudánska.
  • Sudánsky byvol

Pred mnohými rokmi dosiahol počet poddruhov 90, ale do našej doby prežili iba tie, ktoré sú uvedené vyššie.

Získajte viac informácií o druhoch byvolov, najmä o ázijských byvoloch.

Distribúcia a biotop

Najčastejšie hrozné býky sa nachádzajú v teplých afrických oblastiach: lesy, savany, hory, na juhu Sahary. Preferujú územia, kde sú prítomné rozsiahle zdroje vody a pasienky s hustou trávou. Nemajú radi usadiť sa pri ľuďoch.

Distribučná oblasť pre rôzne poddruhy je odlišná. Napríklad trpaslíci byvoli vyberajú zalesnené oblasti západnej a strednej Afriky. Sudánsky poddruh sa nachádza na západe kontinentu, presnejšie v Kamerune.

Viete? Africký byvol je jedným z piatich najnebezpečnejších zvierat a je na rovnakej úrovni ako levy, leopardy, nosorožce a slony.

Savannah, ktorá sa nachádza na východe a juhu kontinentu je mys vhodnejšie Bychkov, poddruh Nílu rozhodne prebývať v Sudáne, Etiópii, Kongo, Uganda, strednej Afrike. Horské poddruhy sa nachádzajú na východe Afriky.
Africký byvol
Navyše, čierny býk môže byť videný v zálohe alebo zoo.

Prečítajte si tiež: Iba tie najzaujímavejšie o kravách

Životný štýl, dispozícia a návyky

Čierni býci majú skôr agresívnu povahu a správajú veľmi opatrne, žijú v skupinách. Ak zvieratá žijú na otvorenom priestranstve, skupina má asi 30 hláv, ak je v lese - na 10. Keď sa sucho vyskytne, skupiny sa zjednotia. Takéto stádo môže mať niekoľko stoviek jedincov.

Existuje niekoľko typov stád:

  1. miešané. Zahŕňa dospelých býkov, samice a teľatá. Čím viac stádo žije na juhu, tým viac sú v ňom mladé zvieratá.
  2. starý. Takéto stádo zvyčajne pozostáva len zo starých býkov, ktorých vek je viac ako 12 rokov.
  3. mladý. Zloženie tejto skupiny je byvoly vo veku 4-5 rokov.

Stádo je charakterizované jasnou hierarchiou. Na jeho obvode sú zvyčajne umiestnené staré byvoly, ktoré chránia skupinu a informujú jednotlivcov o hrozbe. Akonáhle existuje nejaké nebezpečenstvo, zvieratá sa okamžite dostanú husto do jednej haldy, čím chráni samice a teľatá. V núdzových situáciách môžu býci jazdiť rýchlosťou až 57 km / h.
Africký byvol
Africké byvoly vedú prevažne nočný životný štýl. V tme sa pasú a v deň, keď je teplota vzduchu dosť vysoká, sa zvieratá premiestňujú do hustých húf alebo do pobrežného bahna.

Dôležité! Asi 16% z čierneho byvolej sú nositeľmi tuberkulózy hovädzieho dobytka, takže poľnohospodári musia dbať na to, že býky ani priblížiť domáceho maznáčika.

Stojí za zmienku, že africkí býci nemajú radi okolie s inými zvieratami a vtákmi, s výnimkou voloklyui - vtáky, ktoré sa tiež nazývajú buvolové škorice. Tieto vtáky sú veľmi pripevnené k týmto obrovským zvieratám, z kože, z ktorých extrahujú svoj jedlo - hmyz a ich larvy.
Voloklyuy
Počas “Rut” muži bojovali medzi sebou, ale vzájomne napadnúť, môže prerušiť rohy, ale zabiť obeť čierneho byvola nikdy nebude.

Čo jesť vo voľnej prírode

Základom kŕmenia divých byvolov je rastlinná strava. Zvieratá uprednostňujú určité druhy tráv, ktoré jesú po celý rok. Aj keď je obrovské množstvo zelene okolo, čierne býky hľadajú svoje obľúbené bylinky. Vo pobrežných zónach vyberajú šťavnaté, bohaté na vlákninu a rastúce rastliny. Ale nemajú rád kríky - tvoria iba 5% z dávky zvieraťa.
Nakrájajte byvoly
Za 24 hodín by africký byvol mal jesť trávu aspoň 2% svojej hmotnosti. Ak je percentuálny podiel nižší, býk rýchlo stratí váhu. Navyše byvol by mal piť veľa vody - 30-40 litrov denne.

Je zaujímavé čítať o predstaviteľoch divých býkov: zebu, Watussi.

rozmnožovanie

Ženy sa stanú sexuálne zrelé vo veku 3 rokov, muži - po 5 rokoch. Od marca do konca mája trvá plemenná sezóna zvieratá. V tomto čase sú muži divokí, ale toto správanie má svoje vlastné vysvetlenie - musia konkurovať ostatným býkom pre ženu.

Doba tehotenstva byvolov je 10-11 mesiacov. Pri narodení sa hmotnosť tela môže pohybovať od 40 do 60 kg. Každý deň sa jeho hmotnosť zvyšuje, pretože za 24 hodín absorbuje takmer 5 litrov mlieka. Vo veku 1 mesiaca už môžu byť mladé zvieratá nazývané samostatne, čítajú, aby jedli rastlinnú stravu ako dospelí. Vo voľnej prírode žijú africkí buvoli 15-16 rokov a tí býci, ktorí sú držaní v rezervách a sú neustále monitorovaní ľuďmi, môžu žiť až 30 rokov.
Buffalo s dieťaťom

Stav obyvateľstva a stav ochrany

Čierni býci, rovnako ako všetky zvieratá, majú niekoľko nepriateľov. Okrem toho dôležitú úlohu v živote byvolov hrá osoba.

Prírodné nepriatelia v prírode

Žijúci vo voľnej prírode, africký byvol nemá toľko nepriateľov. Najčastejšie trpia levy, ale tieto dravé zvieratá nie sú vždy schopné vyrovnať sa s býkmi. Buffalo začína používať svoje rohy a to je pomerne nebezpečná zbraň, ktorá môže ľahko preraziť lvový žalúdok. Z tohto dôvodu lví uprednostňujú útok na teľatá, ktoré bojujú proti stáda. Avšak, ak jeden z byvol chýba útok na teľať, celé stádo sa ihneď ponáhľa na pomoc dieťaťa. Teľatá môžu byť tiež napadnuté leopardy, gepardy a bodkovaná hyena.

Okrem veľkých prirodzených nepriateľov, malé parazity krviprevádzajú čierne byvoly. A hoci zvieratá majú hustú kožu, larvy a roztoče ešte stále kazia svoj život.
Africký byvol a lev

Človek a byvol

Bohužiaľ, človek môže mať negatívny vplyv na populáciu byvolov. Napríklad v meste Serengeti, kde žilo mnoho z týchto zvierat, v rokoch 1969 až 1990 sa počet jedincov znížil zo 65 na 16 tisíc kvôli pytliactvu. Teraz sa našťastie situácia stabilizovala.

Viete? Všetky čierne byvolie trpí krátkozrakosťou, ale chudobná vízia nebráni im cítiť príchod nepriateľa, pretože majú vynikajúci sluch a čuch.

Býci sa obyčajne pokúšajú ustáliť od osoby, ale v niektorých oblastiach Afriky môžu byť blízko domovov ľudí. V takýchto situáciách človek jednoducho ničí zvieratá a zaobchádza s nimi ako s škodcami, ktoré zničia živé ploty.

Video: africký byvol

Africký čierny byvol - silné zviera, ktoré v našej dobe potrebuje ochranu človeka. Je potrebné usilovať sa o zavedenie opatrení na ochranu životného prostredia tak, aby populácia týchto silných zvierat neprestala existovať.