Бирд нанду: како изгледа, на којем континенту живи, оно што једе

НандоНанду припада истој породици птица без летења, а њен изглед је врло сличан афричком ноју. Од када су индијанци Јужне Америке, где су добили прву дистрибуцију, ове птице су користиле своје месо и јаја за храну, а касније њихови перади и кожни људи почели су да користе различите украсе и производе. Поред тога, они су периодично отпуштени од стране власника фарме и земљишта, пошто једу траву за стоку и житарице. Сви ови догађаји имали су штетан утицај на популацију нандуа, што је довело до значајног смањења. Међутим, у овом тренутку људи покушавају да избегну даље опадање становништва и узгајају нанду широм света.

Опис и карактеристике нанду

До данас постоји две врсте нанду: обичан (или северни) и Дарвин (мали). Размотримо детаљније њихов изглед и карактеристике.

Обично

Обичан Нанду
Ова врста има такве карактеристичне особине изгледа:

  • дужина одраслих достиже 127-140 цм, а тежину – од 20 до 25 кг и више. Мушкарци обично преовлађују по величини и тежини преко жена;
  • Нанду је споља веома сличан афричком ноју, али је око 2 пута мањи, а глава и врат су прекривени перјемима, што је његова специфична разлика;
  • ноге су дугачке и масивне, имају само три прста. Тиса апсолутно није покривена перјемима, који ову врсту разликују од Дарвина;
  • иако птица не лети, али њена крила су довољно дуга, помажу јој да одржавају баланс док трчају;
  • Перјекат је мекан, има смеђе сиво нијансе и може бити различитог интензитета у зависности од пола птице и њеног узраста. Током периода гнезде, мужјаци имају тамну “огрлицу” на дну врата. Међу овим птицама налазе се албини који имају бијеле перје и плаве очи.

Мала (Дарвин, дуга нога)

Дарвинов нанду
Дарвинов нанду има сиву или сиво-смеђу перје, а мањи је од обичног, јер није тешко погађати од имена. Тежина одрасле особе износи између 15 и 25 кг. Поред тога, његова разлика од великих нанду су беле тачке у перју на леђима. Код мушкараца, они су приметнији него код жена, ау малим животињама они уопште нису.

Да ли знате? Током сезоне узгоја, мужјаци изговарају дубоко и уздахнуто плачу “нан-доо”, који је на крају постао име за ове птице.

Шта се разликује од уобичајеног ноја

Спољна сличност између нандуа и његовог афричког рођака је очигледна, али имају значајне разлике:

  • величина – нанду је 2 пута мањи од његовог предвиђеног рођака;
  • врат је прекривен перјем, али Афричани немају перје на овом месту;
  • они имају три прста на удовима ногу, а афричка врста има само два прста;
  • становници америчке саване имају канџе на крилима, а њихови афрички рођаци их немају;
  • брзина – нанду достигне брзину од 50 км / х, а афричке нојеве могу убрзати до 95 км / х;
  • воле да проводе време у близини водених тијела и директно у води, али њихови рођаци више воле земљу.

Нанду и нојеНанду и ноје

Прочитајте више о нојевима: подврсте уобичајене нојеве; корисна својства јаја; узгој нојева код куће (храна, инкубација).

Где живи

Нанду је уобичајен у многим земљама Јужне Америке: Аргентина, Чиле, Парагвај, Уругвај, Бразил и Боливија. Дарвинова нанду се може наћи у јужном делу Перуа. Ове птице воле отворене просторе попут савана, које укључују Патагонијске низије и планине Андја.

Северни нанду преферира нижи терен са топлом климом, али се врста не плаши дарвина, тако да могу да живе на надморској висини до 4.500 м, а такође се јављају на крајњем југу Јужне Америке.

Да ли знате? Мала популација ових птица може се наћи на сјевероистоку Њемачке. И то је изненађујуће, јер је Немачка веома далеко од Јужне Америке. Али одговор је сасвим једноставан: чињеница је да је крајем деведесетих неколико Нандоо животиња побегло од фарми нојева у Лубецку и успјело се прилагодити локалним климатским особинама. Од тада, они сигурно живе тамо, а у овом тренутку њихов број прелази 100 појединаца на 150 квадратних метара. км

Животни стил и понашање

Нанду су будни током дана и само током јаке врућине пребацују своју активност на вечерње и ноћу. Током ванбрачног периода живе у групама од 5 до 30 особа. У овим групама постоје одређена правила, од којих је најважније, можда, поштовање удаљености. Ако се птица приближава другој врло блиско, почиње да истегне свој врат и шири звук, тако да захтева дистанцу. Током периода парења постојеће групе су подељене у неколико малих, у којима постоји само једна мушка и неколико жена.
Нандо
Нанду имају веома добар слух и визију, а њихов дуги врат вам омогућава да временом откривате пријетњу опасност. За ове особине се друге животиње често придружују групи птица и живе заједно уз њих. Када Нанду побегне од опасности, он не иде равно, као обични ноји, већ у цикцак. Они који их прате најчешће не очекују тако оштро окретање и, без потребе да реагују, прочишћавају прошлост. Такви оштри окрети птице чине на рачун крила које користе као волан и кочнице.

Важно! Забрањује се лов на нанду који живе у дивљини, па ако желите да пробате своје месо, требало би да одете на специјалне фарме где можете добити не само месо, већ и јаја.

Шта нанд једе

Нанду се позива омниворе, тако да је листа хране коју једу довољно широка: то су биљке и семе и плодови, као и инсекти и мали кичмењаци. Неки тврде да су способни да убију отровну змију, али нико још није то доказао. Ове птице могу дуго времена провести без извора питке воде, јер имају довољно влаге из своје хране. Нанду периодично прогута обилазак, како би побољшао варење хране у стомаку.
Нандо

Репродукција

Сексуална зрелост жена износи 2,5-3 године, а мушкарци достижу 3,5-4. Период брака, током којег постојеће групе подијељене на мање, траје отприлике од септембра до децембра. Да би формирали сопствену групу жена, мушкарци организују стварне битке. Победник битке протерује друге мужеве из стада и изводи победнички плес, викање “нанг-до”.
Јаја нандуа
Након парења, муж је у потрази за одговарајућим местом за гнездо, а потом га он опреми. Све женке леже јаја у припремљеном гнезду, ако било која жена положи јаје из гнезда, мужјак га помера до обичног зидара. После постављања јаја, жене почињу да траже још једног мушкарца, и то мушки остаци сједе јаја 40 дана, штитећи их од спољашњих утицаја и предатора.
Нанду пилиће
У зидовима обично има око 20-25 јаја, али понекад више. У таквим случајевима је немогуће осигурати инкубацију свих јаја, а неки ембриони се уопште не развијају. Затим се пилићи излазе и за њихову сигурност и развој је и даље одговоран мужјак. Током опасности, пилићи се сакривају под крилима мушког или се попну на леђа. Када пилићи стигну до шест месеци, могу се бринути о себи, а онда се мушкарац враћа у групу својих рођака или живи сам до краја његових дана (обично то старији мушкарци то раде).

Важно! Ако желите да посетите зоолошки врт или сафари парк, где постоји нандоо, будите веома пажљиви и не приближујте се кућиштима, посебно током сезоне парења, јер су у овом тренутку веома агресивни.

Видео: птица нанду

Таква је историја и начин живота таквих необичних птица за нас. Ако имате прилику да посетите неки резерват природе или зоолошки врт, да живите у живим животињама, будите сигурни да то радите.