Rodzaje dzikich gęsi: zdjęcie, imię i opis

Dzikie gęsi
Wśród wielu gatunków ptaków dzikie gęsi cieszą się dużym zainteresowaniem myśliwych i ornitologów. Oni, podobnie jak ich udomowieni bracia, należą do rodziny kaczek, ale różnią się nieco wyglądem. W sumie istnieje ponad 10 gatunków dzikich gęsi. Osobno, ornitolodzy odróżniają żyrafę, która choć zewnętrznie jest podobna do gęsi, ale ma mniejsze rozmiary i nie wytwarza typowych gęsi dla wszystkich gęsi. W dalszej części artykułu przyjrzymy się bliżej istniejącym gatunkom dzikich gęsi z ich szczegółowym opisem.

Szary

Szare gęsi Są uważane za przodków gęsi domowych, to ich przodkowie po raz pierwszy udomowili ponad 1300 lat pne. e. Są największymi i najsilniejszymi przedstawicielami dzikich gęsi.
Szary
Osobniki tego gatunku wyróżniają się jasnoszarym upierzeniem, silnym ścięgnistym szyjem i dużym dziobem różowego lub jasnobrązowego zabarwienia. Masa ciała waha się od 2,5 do 6 kg, długość tuszy wynosi 75-90 cm, a rozpiętość skrzydeł – do 180 cm. Samice i samce nie różnią się kolorem ogona, różnią się tylko wielkością.

Czy wiesz? Nowonarodzony gęsi będzie pierwszą matką, która zobaczy po urodzeniu.

Szare gęsi jedzą głównie wegetatywny pokarm: trawę, żołędzie, zboża, jagody, młode pąki drzew, liście. Z tego powodu są one uważane za szkodniki gruntów rolnych.

Aby wyżywić żywność roślinną, specjalnie przystosowali dziób: wyższy i cieńszy u podstawy, a nie szeroki i nisko osadzony, jak u ptaków domowych.
Szary
Szare gęsi są monogamiczne – jeśli ptaki tworzą parę, pozostają w nim do końca życia, wyjątki to tylko przypadki śmierci jednego z partnerów.

Jesienią liczne stada szarej gęsi latają z miejsc gniazdowania na południu. Latają w małych grupach w kształcie litery V, po czym gromadzą się w wielkich koloniach na zachodnich i południowych wybrzeżach Europy i aktywnie zasilają tłuszcz na brzegach rzek w bagnistym terenie.

Jedzenie wydobywa się głównie w ciągu dnia, może sięgać daleko w poszukiwaniu żywności, ale w bardziej gęsto zaludnionych obszarach zachowują się ostrożniej i jadą w nocy, a po wschodzie wracają do odpoczynku.

W związku z intensywnym rozwojem rolnictwa, szare gęsi pozbawione są odpowiedniej ziemi, ale nadal są szeroko rozpowszechnione w Europie Środkowej i Wschodniej oraz w większości Azji. Szary

Podvidy i rasy znanych ptaków – gołębie, kaczki, przepiórki, kuropatwy, perliczki, pawie, indyki, ozdobne i walki, mięso i jaja mogą być mile zaskoczone.

Biały (polarny)

Na podstawie nazwy staje się jasne, że ulubione miejsca gniazdowania białe gęsi polarne to ziemie Kanady, wschodniej części Syberii i północy Grenlandii. Nie często można je znaleźć na Wyspie Wrangla, na terytorium Czukotki i Jakucji.
Biały (polarny)
Niezależnie od tego, czy biała gęś jest ptakiem wędrownym czy nie, możemy śmiało powiedzieć: tak – to ptaki migrujące, migrujące zimą do Zatoki Meksykańskiej. Dzisiaj ta rasa jest uważana za niemal wymarłą z powodu okrutnych prześladowań i eksterminacji przez człowieka.

Wygląd tej rasy jest dość widowiskowy – białe upierzenie cielca, z czarnymi lub szarymi frędzlami skrzydeł, grubą, krótką szyją, różowym dziobem i łapami. Idąc za przykładem wielu kaczek, pary są tworzone na całe życie.

Czy wiesz? Aby chronić jaja przed niebezpiecznym drapieżnikiem – lisiem, biała biała gęś woli gniazdować w pobliżu siedliska polarnej sowy, która jest naturalnym wrogiem arktycznego lisa.

Ptaki te są dość przyjaznymi i społecznymi ptakami, żyją w dużych grupach, czasami nawet do kilku tysięcy osobników. Żywią się głównie arktyczną rośliną wegetatywną: mchami, porostami, liśćmi i pędami, a także nasionami i zbożami.
Polar

Interesujące jest, aby nauczyć się utrzymywać perliczki, kaczki, pawie, strusie, kuropatwy, gołębie.

Góra

Od nazwy ptaka jest oczywiste, że ta gęś zamieszkuje obszar górzysty – jej ojczyzną jest Azja Środkowa i Południowa. Rasa jest szeroko rozpowszechniona w Chinach, Mongolii, Kazachstanie, Kirgistanie. Zimą stada gęsi górskich migrują na niziny w północnych Indiach, a także do Pakistanu, Bangladeszu, Bhutanu.
Góra
Angielska nazwa rasy – Bar-headed, co w tłumaczeniu oznacza “z paskami na głowie”. Ta nazwa jest spowodowana niezwykłym kolorem głowy: na białym tle są dwa równoległe czarne pasy, jeden rozciąga się w poprzek szyi od jednego oka do drugiego, a drugi znajduje się tuż poniżej, bliżej szyi.

Wtapianie cielaka i skrzydeł jest jasnoszare, a na brzegach skrzydeł znajduje się czarna ramka. Dziób i łapy są pomalowane na żółto, a wierzchołek dzioba oznaczony jest małą czarną plamką. Długość dorosłych wynosi 70-80 cm, rozpiętość skrzydeł waha się od 140 do 160 cm, masa waha się w granicach 2-3 kg. Góra
Przedstawiciele rasy gniazdują na brzegach i wyspach w pobliżu górskich rzek, na skałach. Chodzą pewnie, ponieważ spędzają więcej czasu na lądzie niż w wodzie. Kobieta i mężczyzna tradycyjnie tworzą parę na całe życie. Dojrzewanie płciowe dla kobiet następuje po 2 latach, dla mężczyzn – po 3 latach.

Rodzaj karmy dla gęsi górskich jest mieszany: w ich diecie zarówno wegetatywna żywność (łodygi, liście, algi), jak i zwierzęta (takie jak skorupiaki, mięczaki, larwy) są w przybliżeniu jednakowo obecne.

Rasa ta jest uważana za jedną z najwyższych ptaków latających. Odnotowano przelot ptaków nad Himalajami na wysokości ponad 10 tysięcy metrów. Dla porównania: na tej wysokości nawet helikopter nie może latać z powodu rzadkiego powietrza.
Gęś górska

Ważne! Z powodu kłusownictwa gatunek jest na skraju całkowitego wyginięcia, dlatego jest wymieniony w Czerwonej Księdze Federacji Rosyjskiej, a polowanie podlega karze.

Kurczak

Gęsi kurczaka na naszym terytorium są uważane za egzotyczne ptaki, ponieważ ich ojczyzną jest południowa część Australii i ziemie Tasmanii.

Wygląd ptaków jest niezwykły: jasnoszare upierzenie, stosunkowo mała głowa na krótkiej szyi, żółty, garbaty i wysoko osadzony dziób przypominający kurczaka. Łapy czerwonego odcienia. Waga dorosłych może wynosić od 3 do 6 kg, długość tuszy wynosi 70-100 cm.
Kurczak
Gęsi tej rasy spędzają prawie cały czas na lądzie, ponieważ nie potrafią pływać, ale latają bardzo ciężko. Stąd pochodzi ich rodzaj odżywiania: dieta zdominowana jest przez trawę, korzenie, ziarna, chociaż czasami ptaki mogą jeść mięczaki, robaki i owady.

Ptaki tej rasy można z powodzeniem przechowywać w domu. Rozliczając terytorium, powinieneś przestrzegać właściwego stosunku wody i ziemi: 20% ziemi powinno być zajęte pod stawem, a 80% pozostawione na pastwisku.

Ptaki potrzebują dużo miejsca w obudowie, więc zbuduj pokój w tempie 1 kwadratu. m dla jednej osoby dorosłej. W swojej standardowej diecie można również dodawać pokrojone warzywa, mieszane pasze.
Kurczak

Ważne! Jeśli gęstość zaludnienia w komorze jest wysoka, gęsi znacznie obniżą wydajność, a choroby mogą się rozwijać z powodu nieświeży powietrza i zanieczyszczeń.

Gęsi z kurczaka nie mogą kpić i wydawać dźwięków typowych dla ich rasy, ich głos jest bardziej podobny do chrząkania świni.

Sukhonos

Charakterystyczną cechą sujanos są duże wymiary: długość tuszy może sięgać 100 cm, a rozpiętość skrzydeł wynosi od 1,5 do 1,8 metra. Waga dorosłych ptaków wynosi 3-5 kg.
Sukhonos
Samice i samce mają ten sam kolor: tył szyi, boków i pleców są brązowo-brązowe z białymi poprzecznymi paskami, przednia część szyi jest lekka, dziób jest duży, czarny, z białym paskiem u podstawy. U młodych osób taka smuga jest nieobecna, tak że można je łatwo odróżnić od dojrzałych płciowo ptaków.

Znanymi regionami gęsiego siedliska są góry i stepy Mongolii, Chin, wschodniej Syberii, Kazachstanu, Uzbekistanu. Ptaki tej rasy zamieszkują doliny i łąki w pobliżu słonych i słodkich zbiorników wodnych, preferują teren porośnięty turzycami.

Większość czasu spędzają na lądzie, na wypadek zagrożenia chowają się w trawie. Jeśli niebezpieczeństwo spadnie na wodę – ptaki są w stanie zanurkować głęboko. W diecie dominują pokarmy roślinne: turzyca, liście, jagody.
Sukhonos
Ze względu na naturalną ufność i ciekawość snilos od dawna jest udomowiony i zasadzony na obszarach wiejskich. Gęsi tej rasy są cenione za dobry smak mięsa. Również podłoże dzikich muchówek jest wykorzystywane dla samic gęsi.

Nil

Drugie imię tego gatunku dzikich gęsi – Egipskie gęsi. Rodzimą krainą rasy jest Dolina Nilu, a także terytorium Afryki na południe od Sahary. Trzy wieki temu rasa została sprowadzona do Europy Środkowej, ale ptaki nie były łatwo udomowione, więc wiele populacji uciekło i stało się dzikie.
Nil
Gęsi nilowe mają piękny wygląd: w kolorze obecne są odcienie bieli, szarości, czerwieni i ochry, oczy są otoczone brązową plamą, skrzydła są białe z czarnym, łapy i dziób o czerwonym odcieniu. Są to ptaki małe, ich waga może wynosić od 1 do 4 kg, rozpiętość skrzydeł rzadko przekracza 1,5 m. Nie ma różnic w kolorze między samicami i samcami, ale te drugie są nieco większe.

Dieta tej rasy jest mieszana: składniki wegetatywne (trawa, nasiona, owoce i liście) i zwierzęta (robaki, różne małe zwierzęta) są jednakowo obecne.

Co ciekawe, przedstawiciele rasy często wykazują agresję w związku z zamachem na ich terytorium. Ptaki często przebywają w parach lub małych grupach, gorliwie bronią swoich miejsc przed konkurentami, czasami angażują się w bójki, chroniąc potomstwo. Egipcjanin
Dzisiaj, w Afryce, rasa ta jest uważana za szkodnika pól, ponieważ może łatwo zniszczyć wiadomość o żniwach. Ptaki też polują, ponieważ istnienie gatunku nie powoduje strachu.

Magellanic

Gęś Magellana jest również nazywana aspelnogolovym, siwowłosy, popiołu. Ptaki tego gatunku gniazdują na terytorium Ameryki Południowej: Patagonia, Chile, Argentyna, Tierra del Fuego.
Magellanic
Zgodnie z rodzajem pokarmu, gatunek ten należy do roślinożerców. Dieta ptaków składa się z liści, nasion, łodyg i innych części roślin. Są uważane za szkodniki na pastwiskach, ponieważ jedzą uprawy zasadzone na bydło. Gleby Magellan preferują osiedlanie się na równinach i zboczach, trawiastych łąkach, w pobliżu pól uprawnych.

Siwowłosy gęś magellańska ma średnie wymiary: długość tuszy wynosi 60-70 cm, waga osobników wynosi 2-3.5 kg.

Jest to jedyny gatunek dzikich gęsi, w którym samice i samce mają inny kolor – u samców głowa i klatka piersiowa są pomalowane na biało, natomiast kobiety przeważają w kolorze brązowym. Również kolor łapy jest różny: u samicy są żółto-pomarańczowe, podczas gdy u samca są szaro-czarne. Byk obojga płci jest szary. Gąski Magellana
Przedstawiciele tej rasy są dość łatwo utrzymać w niewoli, ponieważ wymagają niewielkiej ilości otwartej wody (około 25% całkowitej powierzchni). W domu mogą przetrwać do 25 lat, pod warunkiem, że mają dobrą treść.

Beloshaya

Drugie imię tej rasy – niebieska gęś, którą otrzymał dzięki swojemu charakterystycznemu wyglądowi. Większość ludności jest rozpowszechniona na północy Kanady, na Alasce, na wybrzeżu Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych i na Syberii.
Beloshaya
Są to ptaki średniej wielkości z ciemnym cielcem, a głowa i kark są białe. Ważą średnio 2,5-3,5 kg, mężczyźni mogą osiągnąć długość 90 cm, a na lądzie żerują na liściach tuszy, jagodach, ziołach, na wodzie żywią się algami, mięczakami, małżami.

W okresie godowym ptaki gniazdują wzdłuż linii brzegowej, na stawach lub wyspach z dobrą widocznością. Podczas gdy samica wylęga jaja, samiec pozostaje blisko, chroniąc gniazdo przed niebezpiecznymi i nieproszonymi gośćmi. Żywotność tej rasy jest raczej niewielka w porównaniu z innymi gatunkami gęsi – 6-13 lat. Beloshaya

Fasola

Agrest gęsty odnosi się do gatunków ptactwa wodnego, podczas gniazdowania jest powszechne w tundrze Eurazji. Z wyglądu przypomina szarą gęś, ale różni się od niej ciemniejszym grzbietem i wewnętrzną częścią skrzydeł, dwukolorowym żółto-czarnym dziobem.
Fasola
Masa tuszy waha się od 2 do 5 kg i zależy od podgatunku ptaka, a długość nie przekracza 90 cm. Jest to tradycyjnie wędrowny gatunek. Jeśli rozważymy, gdzie gęsi rasy gęsi hibernują, można zidentyfikować kraje Europy Zachodniej.

Tradycyjnie ornitolodzy identyfikują cztery gatunki fasoli, które różnią się nieznacznie cechami zewnętrznymi (odcień upierzenia, kształt i wielkość dzioba, masa ciała):

  1. Tajga.
  2. Europejski.
  3. East Siberian.
  4. Krótki ogon.

W diecie dominują składniki roślinne: kłącza, turzyca, jagody, a także zboża i warzywa. Kozy wolą gniazdować w leśnej tundrze, w tundrze niedaleko bagien, rzek i zamkniętych stawów.
Fasolka szparagowa

Czy wiesz? Piwnice uwielbiają “hałasować” – podczas karmienia, gdy ptaki gromadzą się w wielkich stadach, ich rechot można usłyszeć na sto kilometrów. Jednak mało prawdopodobne jest, aby rozważano je w pobliżu ptaków, ponieważ na krańcach grupy zawsze znajdują się strażnicy, którzy głośno informują o zagrożeniu.

Andyjski

Rodzimą krainą tej rasy są wyżyny Andów od Peru po Chile i Argentynę, ptaki żyją na wysokości 3000 m npm. Andyjska gęś preferuje otwarte tereny z niską trawą, zamieszkuje bagna, górskie doliny, równiny rzeczne, łąki i pastwiska. Większość roku spędzają na wysokości ponad 3 tysięcy metrów, ale czasami mogą zejść niżej po obfitych opadach śniegu.
Andyjski
Andyjskie gęsi spędzają czas głównie na ziemi, rzadko wznoszą się w powietrzu, głównie w celu uniknięcia niebezpieczeństwa. Jeśli nie ma szansy, aby wystartować, zostaną one zapisane w wodzie, jednak w przypadku braku zagrożenia, rzadko wchodzą do niego, ponieważ pływają powoli i źle ze względu na strukturę tułowia i ogona.

Upierzenie głowy, szyi i przedniej części ciała jest białe, ogon i grzbiet są pomalowane na czarno. Dziób i łapy są oznaczone jasnoczerwonym odcieniem. Samice i samce wyglądają prawie tak samo, ale samice mają nieco gorszy rozmiar. Długość próbek wynosi 70-80 cm, waga może wynosić od 2,7 do 3,6 kg.
Andyjski
Istnieje wiele gatunków dzikich gęsi, rozważaliśmy także cechy głównych gęsi. Większość gęsi utrzymuje się na lądzie, chociaż lubią mieszkać w pobliżu wody, jeść wegetariańskie jedzenie, migrują do ciepłych regionów zimą, a podczas lotu lub gier godowych większość gatunków publikuje typową gęsią przynętę.