Afrykański bawół: jak wygląda, gdzie żyje, co je

Afrykański bawółCzarny bawół można bezpiecznie nazwać największym przedstawicielem spośród wszystkich byków.

Ma niezapomniany wygląd, specyficzną naturę, może być zarówno niebezpieczny, jak i wrażliwy.

W tym artykule opiszemy szczegółowo masywne i niezwykłe zwierzę.

Wygląd

Waga męskiego afrykańskiego byka wynosi od 950 do 1200 kg. Samica ma nieco mniejszą masę – około 750 kg.

Ważne! Afrykański bawół jest agresywnym i nieprzewidywalnym zwierzęciem. Jeśli natkniesz się na byka, nie rób gwałtownych ruchów, a jeśli to możliwe, oddalaj się od niego powoli, nie tracąc z pola widzenia.

Rogi zwierzęcia są bardzo podobne w kształcie do łuku sportowego do strzelania. Ich średnica wynosi około 35 cm, początkowo są one wyhodowane po bokach, a następnie wyginają się w dół i wyginają w górę. W rezultacie powstaje potężna tarcza, która pozwala ci nazywać czoło byka najsilniejszym miejscem na jego ciele.
Afrykański bawół
Wysokość dorosłego byka może wynosić około 2 m. Średnia grubość skóry jest większa niż 2 cm, dzięki tej warstwie czynniki zewnętrzne nie są straszne dla zwierzęcia. Na powierzchni skóry znajduje się szorstka wełna w ciemnym kolorze – może być szara lub czarna. Niektóre kobiety mogą mieć rudy kolor włosów.

Byk ma ściśle umiejscowione oczy do kości czołowej, często rozdzierające. Niestety, na mokrej wełnie w pobliżu oczu, z tego powodu występują różne pasożyty, owady i ich jaja.

Afrykański byk ma dobry węch, ale nie może się pochwalić widokiem.
Afrykański bawół
Głowa jest nieco niższa niż całe ciało, górna część znajduje się na tym samym poziomie, co dolna linia grzbietu. Zwierzę ma potężne kończyny przednie, tylne jest nieco słabsze.

Podgatunek

Dziś w naturze można znaleźć następujące podgatunki afrykańskiego byka:

  • Cappuccino;
  • Buffalo Cape

  • Zero;
  • Bawół z Nilu

  • karłowate (czerwone);
  • Czerwony bawół

  • górzysty;
  • Sudańczycy.
  • Sudański bawół

Wiele lat temu liczba podgatunków sięgała 90, ale do naszych czasów przetrwały tylko te wymienione powyżej.

Dowiedz się więcej o gatunkach bawołów, w szczególności o azjatyckim bawole.

Dystrybucja i siedlisko

Najczęściej budzące grozę byki występują w ciepłych afrykańskich regionach: lasy, sawanny, góry, na południu Sahary. Preferują terytoria, na których obecne są rozległe źródła wody i pastwiska z gęstą trawą. Nie lubią osiedlać się w pobliżu ludzi.

Obszar dystrybucji dla różnych podgatunków jest inny. Na przykład bawoły karzeł wybierają zalesione tereny zachodniej i środkowej Afryki. Sudańskie podgatunki można znaleźć na zachodzie kontynentu, a dokładniej w Kamerunie.

Czy wiesz? Afrykański bawół jest jednym z pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt i jest na równi z lwami, lampartami, nosorożcami i słoniami.

Sawanny, położone na wschodzie i południu kontynentu, bardziej nadają się do przylądków byków, a podgatunki Nilu wybierają do zamieszkania Sudan, Etiopię, Kongo, Ugandę, Afrykę Środkową. Podgatunek górski występuje we wschodniej Afryce.
Afrykański bawół
Ponadto czarny byk można zobaczyć w rezerwacie lub w zoo.

Czytaj także: Tylko najbardziej interesujące o krowy

Styl życia, usposobienie i nawyki

Czarne byki mają raczej agresywny charakter i zachowują się bardzo ostrożnie, żyją w grupach. Jeśli zwierzęta żyją na otwartej przestrzeni, grupa ma około 30 głów, jeśli w lesie – do 10. Kiedy nastąpi susza, grupy się zjednoczą. Takie stado może liczyć kilkaset osób.

Istnieje kilka rodzajów stad:

  1. Mieszane. Obejmuje dorosłe byki, samice i cielęta. Im bliżej stada mieszka na południu, tym więcej są w nim młode zwierzęta.
  2. Stary. Takie stado składa się zwykle tylko ze starych byków, których wiek przekracza 12 lat.
  3. Young. Skład tej grupy to bawół w wieku 4-5 lat.

Stado charakteryzuje się przejrzystą hierarchią. Na jego obwodzie zwykle znajduje się stary bawół, który chroni grupę i informuje osoby o zagrożeniu. Jak tylko pojawi się jakieś niebezpieczeństwo, zwierzęta natychmiast gęstnieją w jednym stadzie, chroniąc tym samym samice i cielęta. W sytuacjach awaryjnych byki mogą poruszać się z prędkością do 57 km / h.
Afrykański bawół
Afrykańskie bawoły prowadzą głównie nocne życie. W ciemności pasą się, aw dzień, kiedy temperatura powietrza jest dość wysoka, zwierzęta przenoszą się w zacienione zarośla lub do przybrzeżnego błota.

Ważne! Około 16% czarnego bawoła jest nosicielem gruźlicy bydła, więc rolnicy muszą dopilnować, by byki nie zbliżały się do zwierząt domowych.

Warto zauważyć, że afrykańskie byki nie lubią sąsiedztwa z innymi zwierzętami i ptakami, z wyjątkiem voloklyu – ptaki, które również są nazywane bawole szpaki. Ptaki te są bardzo przywiązane do tych ogromnych zwierząt, od których skóry wydobywają pokarm – owady i ich larwy.
Voloklyu
Podczas “rutyny” samce mogą walczyć między sobą: atakują się nawzajem, mogą złamać rogi, ale czarny bawół nigdy nie dokończy ofiary.

Co jeść na wolności

Podstawą karmienia dzikich bawołów jest pokarm roślinny. Zwierzęta preferują określone rodzaje traw, które jedzą przez cały rok. Nawet jeśli wokół jest ogromna ilość zieleni, czarne byki będą szukać swoich ulubionych ziół. Wybierają soczyste, bogate w błonnik i rosnące rośliny w strefach przybrzeżnych. Ale nie lubią krzewów – stanowią zaledwie 5% racji zwierzęcia.
Nakarm buffalo
W ciągu 24 godzin afrykański bawół powinien jeść trawę co najmniej 2% swojej masy. Jeśli odsetek jest mniejszy, byk szybko straci na wadze. Ponadto bawół musi pić dużo wody – 30-40 litrów dziennie.

Interesujące jest to, aby przeczytać o przedstawicielach dzikich byków: zebu, Watussi.

Powielanie

Samice stają się dojrzałe seksualnie w wieku 3 lat, mężczyźni – w wieku 5 lat. Od marca do ostatnich dni maja, okres godowy trwa dla zwierząt. W tym czasie samce są okrutne, ale to zachowanie ma swoje wytłumaczenie – muszą konkurować z innymi bykami.

Okres ciąży bawole wynosi 10-11 miesięcy. Przy narodzinach ciężar cielaka może wynosić od 40 do 60 kg. Każdego dnia jego waga wzrasta, ponieważ w ciągu 24 godzin wchłania prawie 5 litrów mleka. W wieku 1 miesiąca młode zwierzęta można już nazwać niezależnymi, czytają je jako pokarm dla dorosłych. Na wolności bawoły afrykańskie żyją 15-16 lat, a byki utrzymywane w rezerwatach i stale monitorowane przez ludzi mogą żyć do 30 lat.
Bawół z dzieckiem

Status ludności i stanu ochrony

Czarne byki, jak wszystkie zwierzęta, mają niektórych wrogów. Ponadto ważną rolę w życiu bawołów odgrywa osoba.

Naturalni wrogowie w przyrodzie

Żyjąc w dziczy, afrykański bawół nie ma tylu wrogów. Najczęściej cierpią lwy, ale te drapieżne zwierzęta nie zawsze są w stanie poradzić sobie z bykami. Buffalo zaczyna używać rogów, a to dość niebezpieczna broń, która z łatwością może przebić się przez lwie żołądek. Z tego powodu lwy wolą atakować cielęta, które zwalczają stado. Jeśli jednak jeden z bawołów zauważy atak na cielę, całe stado natychmiast rzuci się na pomoc dziecku. Cielęta mogą zostać zaatakowane lamparty, gepardy i nakrapiane hieny.

Oprócz dużych naturalnych wrogów, małe pasożyty przenoszące krew, powodują niedogodności dla czarnego bawoła. I chociaż zwierzęta mają grubą skórę, larwy i roztocza wciąż psują swoje życie.
Afrykański bawół i lew

Człowiek i bawół

Niestety, osoba może mieć negatywny wpływ na populację bawołów. Na przykład w Serengeti, gdzie żyło wiele z tych zwierząt, w latach 1969-1990 liczba osób zmniejszyła się z 65 do 16 tysięcy z powodu kłusownictwa. Obecnie na szczęście sytuacja się ustabilizowała.

Czy wiesz? Wszystkie czarne bawoły cierpią na krótkowzroczność, ale słaby wzrok nie przeszkadza im w odczuwaniu zbliżania się wroga, ponieważ mają doskonały słuch i węch.

Zwykle byki próbują osiedlić się z dala od osoby, ale w niektórych regionach Afryki mogą znajdować się w pobliżu domów. W takich sytuacjach człowiek po prostu niszczy zwierzęta, traktując je jak szkodniki, które niszczą żywopłoty.

Wideo: afrykański bawół

Afrykański czarny bawół – potężne zwierzę, które w naszych czasach potrzebuje ochrony człowieka. Konieczne jest dążenie do wdrożenia środków ochrony środowiska, aby populacja tych silnych zwierząt nie przestała istnieć.