Porumbelul albastru: cum arată, unde trăiește, ce mănâncă

Porumbelul albastru
Una dintre cele mai comune specii de păsări din jungla urbana este porumbelul. În lume există mai mult de 800 de rase diferite ale acestor păsări, dar în latitudinile noastre sunt adesea porumbei albastri.

Îi place să meargă în jurul piețelor, a parcurilor și a piețelor, ca să demonstreze că acesta este orașul lor și sunt principala atracție locală.

În acest articol se va vorbi în special despre siz sau, cum se numește adesea, despre porumbelul orașului, despre stilul său de viață, despre dușmanii naturali și cum se formează perechile acestor păsări neobișnuite.

Descrierea și structura externă

Porumbelul albastru era cunoscut de omenire din cele mai vechi timpuri. Prima mențiune despre ele a fost găsită în Mesopotamia și are peste 5000 de ani. În această perioadă a avut loc domesticirea acestor păsări. În vechile îngropări egiptene au fost găsite rămășițele de păsări.

Acest lucru confirmă încă o dată faptul istoric că, din cele mai vechi timpuri, porumbelul a fost considerat o pasăre sacră. Ornitologii disting între două subspecii acestor păsări: sălbatice și urbane.

Check out cele zece cele mai neobișnuite rase de porumbei.

Cu toate acestea, indiferent de habitatele lor, ele au același fizic:

  • culoare – Culoarea albastru-gri este cea mai frecventă specie. Cu toate acestea, reprezentanții urbani au aproximativ 28 de varietăți de culoare. Această diversitate este explicată prin faptul că selecția artificială are loc în latitudini urbane. Perfecția capului, a gâtului și a pieptului are o nuanță galbenă, purpurie metalică sau verzui-violet. Unele soiuri pot avea pete albe sau întunecate în culoare. În funcție de culoarea penajului, lățimea și culoarea benzilor de pe aripile și partea inferioară a spatelui, ornitologii disting mai mult de 10 specii de porumbel albastru; Porumbelul albastru
  • greutate – în cazul reprezentanților faunei sălbatice, greutatea corporală variază de la 230 la 400 g. Cu toate acestea, greutatea păsărilor urbane poate depăși uneori aceste valori. Acest lucru se datorează faptului că păsările sunt obezi;
  • portbagaj – mare și lungimea acesteia poate fi de până la 37 cm la cel mai mic de păsări, aceasta nu depășește 29 cm porumbel albastru dă impresia unei păsări subțire, dar el are o grăsime corporală, cantitatea de care – .. Mai mult de jumătate din corpul său, și cântărește doar 0, 1% din greutatea corporală totală;
  • aripi – au o formă ascuțită, iar gama lor poate ajunge la 67-73 cm. Penele sunt decorate cu dungi negre. În medie, porumbelul poate zbura până la 900 km pe zi, iar aripile sale puternice îi permit să atingă viteze de până la 70 km / h. Păsările sălbatice pot atinge viteze de până la 180 km / h;
  • coadă – Formă rotunjită. Peneiul are o muchie neagră. Lungimea acestuia poate varia de la 13 la 14 cm;
  • capul este mic. Ciocul este plictisitor, ușor rotunjit, negru. Lungimea lui nu depășește 2,5 cm. Ceara albă este exprimată în mod clar, iar la baza ei sunt niri-alcalii. Urechile sunt ascunse în penajul, dar acest lucru nu împiedică captarea frecvențelor care sunt dincolo de urechea umană (interval auditiv Cesar se află în intervalul de la 10 la 12.000 Hz; Porumbelul albastru
  • ochi – cel mai adesea se întâmplă cu o iris auriu sau galben, dar puteți întâlni persoane cu un portocaliu sau chiar un iris roșu. Viziunea acestor păsări este foarte bine dezvoltată: acestea sunt ușor orientate în spațiu și pot distinge întregul spectru de culori, inclusiv ultravioletele. Mersul ciudat al unui porumbel se explică prin faptul că, cu fiecare pas, este necesar să se concentreze viziunea;
  • gât – scurtă, în partea inferioară a acestuia, în care este localizat goiterul, pătratul violet al penei este înlocuit cu vin roșu;
  • picioare – scurtă, lungimea forjării – 3,5 cm. Culoarea labei poate fi diferită. Există reprezentanți atât cu labe roz, cât și cu labe negre;
  • o voce – Foarte moale. Este ușor de discernut în agitația orașului și în turbulențe. Ornitologii disting mai multe soiuri de cooing: semnalarea apropierii de pericol, recrutarea, curățirea, cuiburile și coajarea hranei.
Citiți mai multe despre cum să speriați porumbeii de pe balcon și alte locuri importante, precum și cum să prindeți un porumbel cu diverse capcane.

Într-o medie Cesar, în medie, există aproximativ 10 mii de pene. Fiecare dintre ele are un scop propriu.
Porumbei buni
Astfel, pene izolate 3 grupe: unele ajuta pasarea avânta într-un flux puternic de alte necesare pentru zbor lent, in timp ce altele produc sunete prin care comunicarea duce păsări în perioada de zbor.

Unde să trăiești și cât de mulți trăiesc

Porumbelul albastru a fost distribuit în toate continente, cu excepția Antarcticii. Cu toate acestea, gama naturală a acestei păsări era limitată la regiunile centrale și sudice din Eurasia și Africa.

Zona principală de habitat în Eurasia Cezar se încadrau muntos Altai, estul Indiei, Tien Shan, Myanmar și în regiunea valea râului Enisei la Oceanul Atlantic, și în Africa – Coasta Andenskogo Golful Darfusa și la nord de Senegal.

Aflați cât de mult timp porumbeii trăiesc în sălbăticie și acasă.

Populația santanropică (domesticită) a acestor păsări sa răspândit în întreaga lume. Pe unele continente gri porumbel în mod deliberat se foi: de exemplu, în 1606 coloniști francezi l-au adus la Nova Scotia (provinciile de coastă de est a Canadei).
Porumbelul albastru
În regiunile post-sovietice, zona Sisar sa răspândit la sud de 48 ° N, în unele regiuni coborând de la 55 ° N. w. (de exemplu, pe Yenisei). În Europa, habitatul său începe de la 54 ° N. w. Un porumbel albastru se găsește în Insulele Feroe și Canare, în Marea Britanie, Marea Mediterană, Lakshadweep și Sri Lanka.

Știți? În vremurile biblice, prețul unui porumbel era echivalat cu costul unui armasar arab pur.

În Australia, porumbelul este patronul femeilor, așa că bărbații din această țară au folosit adesea carcasa moartă a acestei păsări pentru mânie sau răzbunare pentru soțiile lor. Babilonul a fost considerat un oraș al porumbeilor. În interiorul zidurilor sale exista o legendă pe care regina Semiramis a transformat-o într-un porumbel și sa dus la cer.

În sălbăticie, populația Cisar este mai frecventă în regiunile stâncoase și montane, de-a lungul coastelor mărilor și râurilor, precum și în regiunile de stepă și deșert. Ele pot fi adesea văzute lângă arbuști sau lângă terenurile agricole ale unui om. Populația sălbatică a porumbelului albastru scade treptat, dar nu a atins încă un nivel critic scăzut pentru a intra sub protecția Greenpeace.

Durata de viață a unei păsări în sălbăticie este de trei ani, iar persoanele sinantropice pot trăi aproximativ 15 ani. Cu toate acestea, au existat rare sizari, a căror vârstă a atins chiar și 30 de ani.
Porumbei buni

Stilul de viață și comportamentul

Porumbeii albastri duc un stil de viață gregar. Numărul de turme uneori atinge până la 1.000 de persoane, dar poate varia în funcție de sezon. Iernile severe contribuie la o reducere bruscă a populației.

În turmele de porumbei nu există o ierarhie și toți reprezentanții coexistă pașnic. Cu toate acestea, o astfel de existență pașnică nu se aplică bărbaților în sezonul de împerechere. Acestea zboară extrem de rar, iar migrația este asociată cu căutarea de alimente.

Va fi util să citiți despre bolile pe care le puteți obține de la porumbei.

În timpul zilei ușoare, aceste păsări se mișcă în mod constant, în timp ce de cele mai multe ori se află în căutare de hrană. Pentru zboruri, Cesar cheltuiește doar 3% din energie. Migrează porumbeii sălbatici, care trăiesc în regiuni stâncoase, numai în sezonul rece.

În acest moment coboară din munți spre văi, unde este mult mai ușor să găsești mâncare. Migrația sezonieră, în sensul obișnuit pentru păsări, nu este observată porumbelul albastru. Odată cu apariția vremii calde de vară, se întorc la cuiburile lor.
Porumbelul albastru
Porumbeii sinantropi încearcă să aleagă locuri de cuibărit lângă o persoană. Idei potrivite pentru nișe sau acoperișuri, dar Cesar nu va locui niciodată lângă pisică, șobolani sau câini.

Știți? În sezonul rece, porumbeii albastri pot acoperi o distanță de până la 50 de kilometri în căutarea hranei, dar odată cu debutul întunericului se întorc întotdeauna la locul lor de cazare.

Dacă una dintre turme dă un semnal de pericol, întregul turmă reacționează cu viteza fulgerului și se mută în sus. Pentru o protecție suplimentară, turmele de porumbei îi adesea adesea pe semenii lor în locuri favorabile de trai. Acest comportament apare nu numai în timpul cuiburilor.

Somnul în porumbei este foarte sensibil, dar durează toată noaptea. După ce se înghesuie, își ascund capul sub aripa. În acest caz, masculul pare să păzească cuibul, în timp ce femela doarme doar întotdeauna în cuib.

Orasul sizari conduce un stil de viata sedentar, comparativ cu rudele lor salbatice. Prezența unui adăpost cald le permite să se reproducă pe tot parcursul anului. În acest an, pot face aproximativ 8 gheare, în timp ce porumbeii sălbatici se limitează doar la lunile de vară, iar numărul puiilor lor nu depășește 4.
Porumbei buni

Ce se hrănește

Plimbându-te în parcul iubit, poți întâlni porumbeii care caută alimente. De multe ori se poate observa cum unii îi hrănesc cu pâini sau cu un fel de cereale. Interesant, aceste păsări sunt omnivore.

Porumbelul are 37 de receptori de gust, ceea ce face ca aceste păsări să fie nemulțumite în hrană. De exemplu, la oameni, numărul acestora variază între 10 000. În timpul verii, dieta Cesar constă, în principal, din cereale, fructe de pădure, ierburi și semințe mici.

Vă sfătuim să citiți despre ce puteți hrăni cu porumbei și porumbei.

În sezonul rece, când devine mai dificil să se găsească alimente vegetale, aceștia chiar pot mânca carouri. Ajutați-vă să digerați astfel de alimente mici pietricele sau granule de nisip pe care pasărea înghite. În funcție de regiune, dieta acestor păsări poate varia.

Cel mai adesea, Sisari se hrănește cu turme, în timp ce numărul lor poate ajunge de la 10 la câteva sute de indivizi. Pentru a căuta alimente, pachetul este trimis de echipe mici de căutare, alcătuite din 8 până la 12 persoane.

Când se găsește un loc de hrănire, aceștia emite semnale de coagulare despre hrănire. Această turmă este flocked de întreaga turmă, astfel încât o turmă mică se transformă foarte repede într-o turmă uriașă. În sălbăticie, se pot găsi efective mari în timpul recoltării produselor agricole.
Porumbeii mănâncă
Natura a pus principiul că nimic nu trebuie pierdut, așa că boabele căzute sunt luate de porumbei. Cu toate acestea, ele selectează numai boabe individuale, deoarece structura corpului lor nu le permite să se îndoaie și să prăjească cerealele pe vârf, iar acest lucru nu dăunează agriculturii.

Știți? În 1959, în timpul discursului lui Fidel Castro, porumbelul se așeză pe umărul său și se așeză pe tot spectacolul conducătorului cubanez.

În medie, un porumbel albastru poate consuma 17-43 grame de semințe diferite pe recepție. Se hrănesc de două ori pe zi: dimineața și după-amiaza. Astfel, norma zilnică de hrană pentru fiecare individ este de 35-60 g.

Răzuirea furajelor din sol permite menținerea unei microflore intestinale normale. Porumbeii sinantropi mănâncă mult mai des comparativ cu rudele sălbatice. Adesea umple stomacul mai întâi, apoi gâtul: părțile stânga și dreapta alternante.

Păsările urbane, care sunt hrănite de oameni, se obișnuiesc foarte repede cu oamenii. Acest lucru este clar vizibil atunci când bunica se apropie de locul de hrănire și o mare școală zboară spre ea, anticipând bunatatile. Foarte adesea, unii indivizi pot să-și piardă chiar și cu mâinile, fără a arăta cea mai mică frică.
Porumbeii mănâncă
Porumbeii sunt băutură foarte neobișnuită. Spre deosebire de alte păsări, ciocul șarpelui trece apa pe principiul paie.

reproducere

Cel mai adesea în natură există porumbei adulți și puteți întâlni adesea cupluri de cupluri. Să ne uităm mai îndeaproape la felul în care rasă sizari.

Formarea unei perechi

Porumbelul albastru se referă la păsări monogame, iar perechile lor sunt conservate de-a lungul vieții. Maturarea sexuală la porumbei începe destul de devreme – în luna 5-7 a vieții. Pentru locuitorii regiunilor din sud, perioada de cuibări durează pe tot parcursul anului. Dar, printre locuitorii din nord, va cădea în martie și octombrie.

Vă recomandăm să citiți despre cum să știți sexul unui porumbel și modul în care porumbeii se împerechează.

Jocurile de căsătorie încep cu curte. Barbatul selectează femela și o însoțește peste tot, în timp ce realizează un fel de dans de căsătorie. Își umflă gâtul și, răspândind aripile, se sprijină la pământ. În cazul în care curte de acest gen nu ajută, masculul ocupă o poziție verticală și umflă coada. Toate aceste mișcări sunt însoțite de căsătorie.
Porumbei buni
Jocurile matrimoniale pot dura câteva săptămâni. Atunci când o femeie ia curtenirea unui bărbat, porumbeii încep să curețe pene. Sfârșitul perioadei de căsătorie este așa-numitul sărut cloakal (act sexual). Durata durează câteva minute. De-a lungul acestui timp, masculul este la femela pe spate.

În această poziție, ei ating contactul cu cloaca lor, iar bărbatul transmite sperma care se deplasează la ouă. Această situație este foarte instabilă, iar pentru echilibrarea nevoilor de sex masculin trebuie să i se arate aripile. La sfârșitul împerecherii, el se angajează într-un zbor ritualic și își bate aripile zgomotoase. Femela este trimisă să-și doteze viitorul cuib.

Important! Barbatul își începe curtarea pentru porumbel numai după ce a dobândit locuințe.

Aranjament soclu

Cuiburile porumbeilor încearcă să se vadă în locuri inaccesibile pentru prădători. În sălbăticie, pentru aceasta, cleștele sunt folosite în roci sau peșteri. În jungla urbană pentru aceste scopuri, poduri perfecte, găuri ascunse în clădiri sau sub acoperiș. Deși porumbeii sinantropi trăiesc lângă o persoană, este dificil să-și găsească cuiburile.
Porumbelul pe cuib
Pentru a crea cuiburi folosite, iarba și argila granulată. Barbatul cauta materiale, iar femelele creeaza un cuib de tot ceea ce aduce insotitorul ei. Cuibul este folosit în mod repetat. Structura cuibului este destul de simplă și este o grămadă mică de crengi, legată de iarbă și având o mică depresiune.

Nest spațiu în porumbei este mic, dar fiecare bărbat monitorizează clar integritatea teritoriului său. Nu permite trecerea frontierelor stabilite către vecini.

Ouă de incubație

În cuibul terminat, femelele plasează 2 ouă la intervale de 24 de ore. Deși există cuiburi cu un singur ou și chiar cu cinci. Dimensiunea oului variază de la 35×25 mm la 43×32. Oul are o coajă albă și netedă.

Important! În cea de-a patra zi după înmulțire, porumbeii albastri îngroașă pereții gurii, în care se acumulează un ciupercă albă, așa-numitul lapte porumbel. Acest lapte este produs atât la femeie, cât și la bărbat.

Ambii părinți sunt ouă de incubație. Femela excomunicată din cuib numai o dată pe zi, în acest moment bărbatul înlocuiește însoțitorul său.
Porumbei pe ouă
Perioada de incubație este de numai 17-19 zile.

Citiți mai multe despre câte zile petrec porumbeii pe ouă.

Grijă de descendenți

În a 17-a zi după ovipoziție, puii încep să tragă. Ele se naște complet orb și au o rară și lungă galbenă în jos. Hrănirea din prima zi se efectuează cu lapte de porumbei, pe care părinții își revigorează și își hrănesc puii în prima săptămână până la 4 ori pe zi.

În cea de-a doua săptămână, semințele tinerilor descendenți sunt adăugați la rația tinerilor descendenți. Frecvența hrănirii este redusă de 2 ori pe zi. Pulbele galbene se schimbă treptat în gri și, eventual, se înlocuiesc cu pene.

După 17 zile în locuitorii urbani și 22-25 de zile în sălbăticie, părinții nu mai hrănesc puștii de gut. În același timp, puii încep să părăsească cuibul, dar bărbatul se mai uită la ei.

Maturitatea finală a porumbeilor tineri ajunge la a 32-a zi din viața lor. Prin acest punct, ei sunt deja buni la zbor și știu cum să-și găsească mâncarea proprie.

Când puii părăsesc cuibul, femelele încep să introducă ouă noi și își continuă incubarea. Cu toate acestea, există cazuri în care femeia începe să incubheze un nou descendent înainte ca puii tineri să nu fi părăsit cuibul.
Grijă de descendenți

Inamici naturali

În sălbăticie, prădătorii prădători sunt principalii dușmani ai porumbelului albastru. Acestea includ sparrowhawk și goshawk-goshawk. Acești prădători preferă porumbelul în timpul reproducerii și hrănirea tinerilor descendenți.

Familia de șoimi, formată din 5 persoane, poate mânca până la 3 porumbei pe zi, care sunt ușor pradă. Dihorii, șopârlele, șerpii și martensii vânează de asemenea cuiburile din Cisaras.

Important! Porumbelul albastru este purtătorul unor boli periculoase precum gripa aviară și ornitoza. Gunoiul lor conține mai mult de 50 de agenți patogeni de diferite boli.

În orașul unui porumbel așteaptă nu numai pisicile, cîinii sau șobolanii, ci și un astfel de prădător periculos ca un sant de peregrini. Dieta acestui prădător constă în principal din carne de porumbei.

Pentru locuitorii junglei urbane, bolile infecțioase care sunt capabile să omoare colonii întregi ale acestor păsări sunt, de asemenea, un pericol. Bolile sunt transmise foarte rapid datorită vecinătății apropiate, fără a lăsa nici cea mai mică șansă de supraviețuire.
Porumbei buni
Ciorile provoacă daune ireparabile populației din Sizar. Ei zboară în colonia Cisarasului, dispersându-i și târându-și ouăle și puii fără apărare. În labele lor grele cad și porumbei adulți, care nu pot avea grijă de ei înșiși.

Știți? Sisar sau Sizak (acesta este numele popular al acestei păsări), are o memorie excelentă și este capabil să distingă obiectele create de om de la viață. Studiile efectuate de Institutul Mediteranean de Neurologie Cognitivă au demonstrat că porumbeii își amintesc de la 800 la 1200 de imagini asociative.

Porumbeii albi sunt parte integrantă a megacitelor moderne. Din timpuri străvechi au fost venerați ca o pasăre sacră. Strămoșii noștri au folosit porumbei pentru a trimite scrisori cu mult înainte de inventarea telegrafului. Acest lucru se datorează faptului că această pasăre poate depăși 50 km pe zi, dezvoltând o viteză de până la 140 km / h. În orașe, populația lor crește rapid, dar în sălbăticie, se micșorează treptat.