Muskox: cum arată, unde este, ce mănâncă

Musk boiDeși boul de mosc este o rudă apropiată cu vacile și caprele obișnuite, acest animal arată ca un extraterestru exotic din trecut. Aspectul neobișnuit și trăsăturile autentice din anatomia lui amintesc de vremurile trecute ale perioadelor glaciare. Între timp, boii de mosc s-au răspândit pe un teritoriu considerabil în timpul nostru și nu vor muri deloc.

Cine este un bob de mosc

bou mosc modern (al doilea cel mai popular nume ele) sunt descendenti jos din Himalaya pe teritoriul Siberiei moderne și de nord Eurasia animale care au dispărut de la începutul încălzirii la sfârșitul pleistocenului biongulat. Puțin mai târziu, din căldura și din alte motive, boii de mosc au început să moară. Cu toate acestea, deoarece temperatura a rămas acceptabilă pentru aceștia în Nordul îndepărtat, au reușit încă să supraviețuiască, chiar și cu rânduri rarificate, în zilele noastre.

Știți? În ciuda celui de-al doilea nume al acestor animale – un bob de mosc, trupurile lor nu sunt și niciodată nu aveau glandele mosc.

Se crede că în locul habitatului lor prezent (Alaska, o parte din Groenlanda și insula dintre ele), boii de mosc au fost prinși ca urmare a migrării din cauza încălzirii. Au călătorit în lateral, unde temperatura era stabilă la o temperatură scăzută și în cele din urmă a ajuns pe teritoriul pe care îl ocupau acum prin Istmul Bering – mai întâi în America de Nord și apoi în Groenlanda.
Musk boi
Știința modernă are două subspecii de acest fel de animal – Ovibos moschatus moschatus și Ovibos moschatus wardi, care au doar mici diferențe externe. Toți ceilalți parametri de comparație coincid, în sălbăticie pot chiar trăi într-o singură cireadă.

Citiți și despre tauri sălbatici din natură.

apariție

Forma boilor de mosc a fost formată sub influența climatului sever. Fiecare detaliu a trecut formarea ca rezultat al unei adaptări îndelungate și se calculează mai întâi de lungă durată în condițiile unei friguri puternice. De exemplu, ele practic nu au părți proeminente ale corpului deasupra corpului – acest lucru minimizează procesul de transfer de căldură.

Aceste animale au un dimorfism sexual destul de pronunțat. În primul rând, coarnele masculilor sunt mult mai puternice și mai masive decât la femele. De asemenea, femelele se pot distinge prin zona de puf alb între coarne și absența unei îngroșări la baza lor.
Boul de mosc Bărbat și feminin
Indicatori de sex masculin:

  • înălțime la greabăn – 130-140 cm;
  • greutate – 250-650 kg.

Indicatori de sex feminin:

  • înălțimea la greabăn – aproape niciodată nu depășește 120 cm.
  • greutate – rareori depășește 210 kg.
Important! Pentru boii de mosc care trăiesc într-o fermă, dimensiunile mari sunt caracteristice: masculii ating 650 kg, femelele – 300 kg.

Caracteristici ale aspectului:

  1. Capul are dimensiuni mari. De la baza frunții vine o pereche de rotunjite la început spre fund, apoi în sus și în afară de coarne. Coarnele nu sunt aruncate în aer în primii șase ani de viață și sunt folosiți în mod activ de animale pentru a se apăra împotriva prădătorilor și pentru a se lupta unul cu celălalt.
  2. Ochii sunt aranjați simetric, cel mai adesea de culoare maro închis.
  3. Urechile de boi de mosc sunt de dimensiuni mici (până la 6 cm).
  4. În zona brâului de umăr, boii de mosc au un fel de cocoș – un zgâriet, într-un unghi neted ce trece într-o dreaptă în spate.
  5. Membrele sunt puternice; Spatele sunt mai lungi decât membrele anterioare, care sunt necesare pentru mișcarea pe terenuri montane.
  6. Copitele sunt adaptate, de asemenea, munților, care au o textură lină, dimensiuni mari și o formă rotunjită, aplatizată. Picioarele situate pe picioarele din față sunt mult mai largi decât pe picioarele posterioare.
  7. Aceste animale au o coadă, dar este foarte scurtă (doar aproximativ 15 cm) și complet ascunsă sub blană.

mosc-bou

Caracteristicile lânii

Boii de mosc sunt foarte lungi și lată groasă, care au o izolație termică excelentă (este de șase ori mai caldă decât oile). Această proprietate este dată de așa-zisul giviot – de fapt, este un strat secundar care crește sub stratul de suprafață și are o structură mai subțire decât cașmirul. Odată cu debutul sezonului cald, acesta este resetat, iar în momentul răcirii noi crește.

Știți? Locuitorii indigeni din zonele locuite de boii sălbatici sălbatici colectează datele pe care le-au vărsat în timpul verii și le-au folosit pentru comerț și pentru lucrul cu țesături.

Culoarea stratului este adesea reprezentată de o nuanță de maro sau negru. O combinație aleatorie de nuanțe diferite ale acestor culori este posibilă, dar, mai des, stratul brun de pe spate se întunecă treptat, trecând la cel negru mai apropiat de picioare. Capacul de păr ascunde corpul aproape complet, expunând doar coarnele, nasul, buzele și copitele. Lungimea maximă a stratului este marcată pe gât, iar minimul pe picioare.
Lână de boi de mosc
În sezonul cald, lâna de primă clasă devine semnificativ mai scurtă decât în ​​timpul iernii (de 2,5 ori în medie) datorită procesului de turnare. Procesul de maturare depinde în cea mai mare măsură de ceea ce se bazează climatul și furajul. Lupii bătrâni bătrâni și femelele însărcinate, de regulă, se termină cu mult mai târziu decât omologii lor. În faza mai puțin activă, modificările părului de prim ordin se mențin pe tot parcursul anului.
Lână de boi de mosc

Unde, în ce zonă locuiește

Într-un climat cald, boul de mosc nu poate trăi în mod normal, deoarece substratul va provoca în mod constant o supraîncălzire severă. De aceea singurul loc potrivit pentru ei este terenurile polare reci. Și având în vedere caracteristicile anatomice precum structura specifică a picioarelor și a copitelor, cel mai potrivit pentru boi de mosc este un teren cu predominanță de munți și dealuri.

Gama naturală modernă a habitatului lor este limitată la vestul și estul Groenlandei și la nordul Americii de Nord. De asemenea, au fost aduse la insulele din apropiere, care au o bază adecvată pentru salubritate și furaje (la nord de Alaska, Nunivak și Insula Nelson), unde se simt bine și acum sunt în mod activ în creștere.
mosc-bou
De asemenea s-au făcut încercări de colonizare a coastelor Islandei, Suediei și Norvegiei cu boi de mosc, dar nu s-au obișnuit acolo din vreun motiv.

Aflați mai multe despre speciile de bivoli: asiatici, africani.

mod de viață

Conform comportamentului lor, boii de mosc sunt în multe privințe asemănători oilor sălbatice – în primul rând, este vorba despre hrănirea sezonieră nomadă. Vara preferă țărmurile tundrei și văile râurilor și lacurilor, deoarece există cele mai comestibile plante, iar în timpul iernii se urcă în munți. Vânturile suflă din dealuri la pământ, ceea ce face ca mâncarea să fie destul de ușoară.

Pentru aceste animale se caracterizează printr-un stil de viață al turmei. În timpul verii, fiecare efectiv contează nu mai mult de 5-7 animale, iar la începutul iernii, efectivele mici sunt combinate în mai mari, numărând 10-50 persoane. Vulturii de mistreț se urcă foarte cu deșert în munți, de-a lungul căutării și mâncării ierburilor montane, a florilor și a arbuștilor. Vara animalele caută alternativ mâncare și odihnă, uneori până la 6-10 ori pe zi. În perioada de la începutul toamnei până la sfârșitul primăverii, animalul râde, dar zona anuală de cirezi nomadă rar depășește 200 de metri pătrați. kilometri.
Animale de boi de mosc
Căutați locuri noi pentru pășunat efective se pot angaja în taurul de turmă sau o femeie, dar în situații periculoase (vreme rea, atac prădători și așa mai departe. D.) Greul întotdeauna ia taurul de turmă. De regulă, turma se mișcă încet și în mod sedentar, dar, dacă este necesar, poate dezvolta o viteză de până la 40 km / h și o salvează pentru o perioadă lungă de timp.

În timpul iernii, majoritatea animalelor se odihnesc, digerând mâncarea mâncată cu o zi înainte, iar dacă sunt prinse de o furtună – se întorc la ea cu spatele și o așteaptă.

În India, un zebu crab cu cocoș, diferit de bovine, are o cocoșă și o mărire între picioarele din față. Ca și vaca europeană, zebu a devenit o sursă de lapte și un asistent în gospodărie.

Ce se hrănește

Muzcoxele sunt animale pur erbivore, de aceea spectrul preferințelor lor gastronomice este destul de îngust: ele sunt flori, tufișuri și copaci, licheni și iarbă. Evoluția a forțat aceste animale să se adapteze la condițiile slabe ale bazei furajere din Arctica. Ca urmare, ei au învățat să caute cu succes și să digere plantele uscate ascunse sub zăpadă, deoarece pentru întregul an Arctic, plantele proaspete se găsesc doar câteva săptămâni.
Mâncarea muscox
K Cele mai iubite și mai des folosite plante de boi de mosc sunt:

  • bumbac;
  • rogoz;
  • Astragalus;
  • stuf;
  • puterea concurentului;
  • bluegrass;
  • iarbă de păr;
  • aktrofil;
  • dipontsy;
  • Dryad;
  • coada vulpii;
  • arctagrostis.
Important! Muskrucks uneori vizitează locurile unde ajung minerale, macroparticule și suplimente nutritive – natural sare pentru lins. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în perioada fără zăpadă.

reproducere

Maturitatea sexuală la femei, de obicei, ajunge la cel de-al doilea an de viață, dar în unele cazuri acestea devin capabile de fertilizare deja timp de 15-17 luni. Taurii pot fertiliza cu succes femele după ce au împlinit 2-3 ani. Vârsta fertilă a femelelor continuă timp de 11-13 ani.
Muskox cu pui
De obicei, nașterea aduce doar un pui, dar este posibil și apariția de gemeni. Dacă în timpul vieții femeii mâncarea era satisfăcătoare, ea va fi capabilă să aducă 1-2 pui în fiecare din primii 10 ani ai vieții ei. În viitor, acest lucru nu se va întâmpla mai des decât un an mai târziu.

Gonul de mosc Gon trece de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august și are trei etape:

  1. Începutul. Femelele încep epidemia și permit bărbatului alfa să înceapă curtenirea și sniffing-ul. Ritmul zilnic de căutări pentru hrană și odihnă se pierde, începe să manifeste agresiune față de alți bărbați și formează primele perechi cu vaci. Durata acestei etape este de 7-9 zile.
  2. căldură. Există formarea de perechi multiple între bărbatul și femeia alfa din turma sa. Ei se împerechează, după care perechile diferă.
  3. atenuare. Treptat, ritmurile zilnice ale bărbatului alfa se reîntorc la normal și încetează să mai arate agresivitate altor bărbați.

Împerecherea boilor de mosc
În cirezile mari în timpul rutului se întâlnesc deseori perturbații pentru dreptul de împerechere cu femela, dar în aceste momente bărbații se limitează cel mai adesea la a demonstra amenințarea. Aceasta implică o serie de reacții comportamentale speciale:

  • capul se înclină spre inamic;
  • coarne de aer;
  • răcni;
  • săpând copitele pământului etc.

Numai uneori ajunge la luptă și este prea rar ca o astfel de luptă să se încheie cu moartea unuia dintre participanți.

Sarcina durează, în medie, 8,5 luni, dar această perioadă poate varia ușor în funcție de condițiile de mediu. Majoritatea vițeilor se naște la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii iunie. Femelele gravide sunt aproape imposibil de recunoscut printre alte vaci datorită structurii scheletului și părului lung. Numai comportamentul este diferit – vacile devin agitate inainte de livrare, incearca sa fuga la marginea teritoriului turmei.
Bomboane de mosc
Procesul de livrare durează doar 5-30 minute. Greutatea medie a nou-născutului vițel este de 8-10 kg. Este de remarcat faptul că vițeii nou-născuți au un strat vizibil de grăsime, care le oferă protecție împotriva frigului.

Prima hrănire a femeii petrece 20-30 de minute după nașterea puiului. Primele două zile de hrănire au loc în fiecare oră, fiecare durează între 1 și 10 minute. Începând cu vârsta de o lună, tânărul crește încet la furaj și, până în a cincea lună, abandonează complet laptele matern.

Populația și starea de conservare

Când oamenii de știință au stabilit că numărul boilor de mosc se micșorează constant sub influența factorilor care nu au fost înțeleși, sa decis să se mute și să se înmulțească în cele mai potrivite teritorii pentru aceste animale. Astfel de tentative au fost făcute în Alaska, în zona tundră a Rusiei, în insulele Nunivak, Wrangel, Suedia și Norvegia, unde condițiile sunt similare gamei naturale a habitatului lor.

Important! Vânătoarea boilor de mosc este ilegală în toate țările civilizate. Nu li se eliberează licențe de vânătoare pentru ai ucide, iar leziunile pe care le vei provoca pe aceste animale vor fi urmărite penal.

Muscoxes nu se înrădăcinează bine numai pe teritoriul Suediei și Norvegiei – în toate celelalte locuri sunt bine stabilite. Acum, populația lor totală este de cel puțin 17-20 mii de indivizi și este în continuă creștere. Astfel, omenirea a reușit, prin acțiunea concertată și puterea minții sale, să oprească dispariția unei întregi specii, care se află acum în categoria statutului “cel mai puțin frică”.
mosc-bou

Inamici naturali în natură

Cei mai frecvenți dușmani din aceste animale sălbatice sunt:

  • lupi;
  • urși alb și maro;
  • wolverine.

Când se confruntă cu pericol, animalele merg adesea într-un cantar și, fără a-și pierde din vedere unul pe altul, părăsesc teritoriul prădătorului. Cu toate acestea, dacă sunt prinși fără consimțământ sau tăiați toate căile de a se retrage, ei devin într-un cerc, protejându-i pe tineri și începând apărarea activă cu ajutorul coarnelor și copitelor.
Boul de mosc și lupul
Când se produce o bătălie cu un prădător, bărbații se răsucesc în timp ce alerg la atacator și, după atac, fac o agitație, revenind la locul lor. Turma, la rândul său, se îndreaptă spre bărbat, astfel încât să se poată întoarce rapid în cerc. Sa observat că atunci când braconierul împușcă aceste animale de la puști, turma stă, având o apărare circulară, până când ultimul dintre reprezentanții săi cade, fără a părăsi tovarășii căzuți.

Omul și boul de mosc

Cel mai valoros produs primit de un bărbat de boi de mosc este, fără îndoială, giviot. În timpul prelucrării industriale, se obțin țesături excelente, cu un grad extrem de ridicat de moliciune și izolație termică. De la un animal adult, în timpul unei singure molturi, este posibil să se colecteze aproximativ 2 kg de materie primă primară.
Ferma de boi de mosc
Bovinele mai vechi de mosc au fost uciși în scopul obținerii de carne – are un miros distinct de mosc și amintește de proprietățile sale organoleptice de carne de vită. În alimente, grăsimea a fost de asemenea bună, amintind de oaie. Cu toate acestea, această practică a fost întreruptă acum.

Video: biciul de mosc – legenda vie din epoca de gheata

Bastonul de mușchi este un exemplu al modului în care o persoană reușește să păstreze o specie unică de creaturi vii, mai îngrijorătoare față de mediu decât despre beneficiile sale. Acum, acești contemporani ai mamuților nu sunt amenințați cu dispariția. Poate, populația lor va crește în continuare, îmbogățind viața cu regiunile nordice severe.